TomiKaunismaki Eduskuntavaaliehdokas, Vaasan vaalipiiri (kd.)

Tukahdutettu keskustelukulttuuri murentaa mielipiteenvapautta

Suomalaisessa yhteiskunnassa on oltava tilaa arvoihin pohjautuviin erilaisiin mielipiteisiin ja näkökulmiin. Tukahdutettu keskustelukulttuuri ei ole kenenkään etu.

Tänä päivänä osa yhteiskunnallisen keskustelun aihealueista on niin räjähdysherkkiä, että sanoissa horjuminen niitä käsiteltäessä voi olla yksilön kannalta kohtalokasta – seurauksena saattaa olla jopa potkut työnantajalta. Tätä on nähty jo tapahtuvan.

Etenkin seksuaalisuuteen, maahanmuuttoon, aborttiin tai uskontoon liittyvät kysymykset asettavat niitä julkisesti käsittelevän armottoman arvostelun alle.

Olemme tilanteessa, jossa yhteiskunnallinen keskusteluilmapiiri on tulehtunut. Turun Sanomien uutispäällikkö Hannu Miettunen pohtii kolumnissaan (4.10.2018) osuvasti, että mielipiteistä on tullut oikeita ja vääriä.

Miettunen kysyy, kuka saa jakaa mielipiteet oikeisiin ja vääriin?

Hän toteaa, että niin sanottu yleinen mielipide on pohjimmiltaan huutoäänestys.

Näyttää siltä, että nykypäivänä puhe suvaitsevaisuudesta on aikamme illuusio. Se on keisari ilman vaatteita. Suvaitsevaisuus loppuu, kun mielipide eroaa valtavirrasta.

Haluan peräänkuuluttaa toistemme kunnioittamista yhteiskunnallisessa keskustelukulttuurissa. Terveessä, kypsässä ja rakentavassa keskustelukulttuurissa on kaikesta kyettävä keskustelemaan avoimesti ja toisia kunnioittaen – erilaisista mielipiteistä ja näkökulmista huolimatta.

Peruslähtökohta ei voi olla halu ymmärtää toisen ajattelua väärin, vaan aito pyrkimys ymmärtää toisen viesti sanojen takana – huolimatta siitä, että ilmaisutapa saattaa joskus olla karkea tai jopa tökerö.

Tukahdutettu keskustelukulttuuri painaa valtavirrasta poikkeavat mielipiteet pinnan alle. Mutta mielipiteet eivät häviä, niistä ei vain julkisesti puhuta. Ne odottavat kanavaa, jonka kautta purkautua.

Kun tyytymättömyyden paine kasvaa riittävän suureksi, saattaa purkautumiskanava olla lopulta jokin ääri-ilmiö.

Jouluna ympäri maailman kristityt hiljentyivät viettämään 2 000 vuotta sitten eläneen miehen syntymäjuhlaa – miehen, joka joutui omana aikanaan leimatuksi, syrjityksi ja väkivaltaisesti kohdelluksi mielipiteidensä perusteella. Nasaretin miehelle mielipiteenvapaus ei ollut ihmisoikeus.

Nykypäivän modernin länsimaisen yhteiskuntajärjestyksen ja sen hyvinvoinnin juuret ovat kristillisissä arvoissa, joille keskeistä ovat oikeudenmukaisuus, ihmisarvon kunnioittaminen ja sananvapaus.

Sivistyneessä suomalaisessa yhteiskunnassa on oltava tilaa arvoihin pohjautuviin erilaisiin mielipiteisiin ja näkökulmiin. Sananvapaus ja mielipiteenvapaus on oltava rikoslain puitteissa jokaisella Suomessa asuvalla tai oleskelevalla ilman leimatuksi tai syrjityksi tulemisen pelkoa.

Tomi Kaunismäki (kd.)

eduskuntavaaliehdokas

Vaasa

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma

En ehkä nostaisi sananvapautta keskeiseksi kristilliseksi arvoksi. Esim. 1900-luvulla lähinnä kristityt pyrkivät länsimaissa sensuroimaan populaarikulttuurin eri muotoja, siinä kuitenkaan onnstumatta.

Toimituksen poiminnat