TomiKaunismaki Eduskuntavaaliehdokas, Vaasan vaalipiiri (kd.)

Aito talouskasvu ei ole ympäristönsuojelun vihollinen

Aito talouskasvu ei ole uhka maapallon elinvoimaisuudelle, koska aidon talouskasvun syvin olemus on kätkettynä ihmismielen kykyyn ajatella viisaasti. Eikä viisaudesta kumpuava ymmärrys koskaan tuhoa elinympäristöään. Puhtaan ja aidon talouskasvun ydin voidaan tiivistää siten, että tehdään asiat fiksummin ja järkevämmin uusien keksintöjen ja innovaatioiden myötä. Näin työn tuottavuus paranee, koska viisaammilla toimintatavoilla ja vähemmillä panoksilla saadaan aikaan enemmän – eli tuotetaan talouden kasvua. Samanaikaisesti, kun niukemmilla resursseilla saadaan aikaan enemmän tuloksia, myös luontoa ja ympäristöä säästyy. Esimerkiksi sähköautoihin kehitettävät aikaisempaa tehokkaammat akut pidentävät latausten välistä ajomatkaa ja säästävät samalla energiaa.

Yhteiskunnallisessa keskustelussa talouskasvu ja ympäristönsuojelu nähdään usein vastakohtina. Talouskasvun hinnaksi mielletään usein ympäristön saastuminen, luonnon monimuotoisuuden tuhoutuminen sekä kasvihuoneilmiö. Asetelma on väärinkäsitys. Se juontaa juurensa siitä, että nykyisin käytössä olevat työkalut, joita käytetään talouskasvun laskemiseksi, ovat puutteellisia. Kasvuun lasketaan mukaan myös toiminta, joka kokonaistaloudellisesti ajateltuna kannattaisi jättää tyystin tekemättä. Maailmalta tästä räikein esimerkki on yritys, jonka nettovaikutus yhteiskunnalle on vahingollinen. Tehdas, joka laskee myrkylliset päästönsä lähellä olevaan vesistöön, voi tuottaa kaupallisesti erittäin kysyttyjä ja suosittuja tuotteita, mutta taloudellisilta kokonaisvaikutuksiltaan yritys tuottaa yhteiskunnan kannalta negatiivisen tuloksen. Pilaantunut vesistö romahduttaa rantatonttien arvon ja aiheuttaa ansionmenetyksiä kalastajille vuosiksi eteenpäin näivettyneiden kalansaaliiden myötä. Kaikkia taloudellisten kerrannaisvaikutuksia on hankala edes arvioida.

Ekonomistit ympäri maailman ovat yleisesti tietoisia talouskasvun laskennassa käytettävien työkalujen valuvioista. Tämänhetkistä tilannetta voisi verrata hiihdon maailmanmestaruuskisoihin, joissa on täysin hyväksyttävää, että dopingia käyttäneet urheilijat saavat pitää sijoituksensa. Talouskasvua laskettaessa ei kiinnitettä tarpeeksi huomiota keinoihin, joilla se on saatu aikaa. Se ei kuitenkaan tee talouskasvusta itsessään ympäristönsuojelun vihollista. Aivan kuten ei dopingin käyttö hiihdon maailmanmestaruuskisoissa tee itse hiihtämisestä paheksuttavaa.

Todellisuudessa kielletyistä aineista kärähtäneet urheilijat putsataan pois tulosluetteloista. Samoin talouskasvuluvuista pitäisi leikata pois kasvu, joka on saavutettu ympäristöä ja elämää tuhoavin keinoin – näin jäljelle jäisi ainoastaan aito ja puhdas talouskasvu, joka varjelee luontoa ja kunnioittaa elämää.  

Toisaalta uhka ilmastonmuutoksesta on mahdollisuus energiatehokkuuteen ja uusiutuvaan energiaan keskittyville kaupallisille yrityksille – kuten Vaasan seudun energiaklusterille. Ympäristöteknologioiden markkinoiden arvioidaan kasvavan huomattavasti tulevina vuosina. Uudet cleantech-yritykset valtaavat alaa, koska kuluttajat ovat entistä valveutuneempia ja täten ympäristöystävälliset tuotteet alkavat olla myyntivaltteja, jotka lihottavat niitä tekevien yhtiöiden tulosta. Globaali kasvupotentiaali on huomattava. Tässä Vaasan seudun energiaosaamisella on todellinen iskun paikka ja parhaimmillaan koveneva taistelu ilmastonmuutosta vastaan potkii talouden pyörät kiihtyvään vauhtiin sekä vaurastuttaa koko seutua ja lähikuntia. Loppujen lopuksi työ paremman ja puhtaamman elinympäristön puolesta tuottaa talouskasvua.

Tomi Kaunismäki (kd.)

diplomi-insinööri, kauppatieteiden maisteri

eduskuntavaaliehdokas

Vaasa

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän JaakkoJuhaniOjaniemi kuva
Jaakko Ojaniemi

"Aito talouskasvu ei ole uhka maapallon elinvoimaisuudelle, koska aidon talouskasvun syvin olemus on kätkettynä ihmismielen kykyyn ajatella viisaasti. Eikä viisaudesta kumpuava ymmärrys koskaan tuhoa elinympäristöään."

Miten voit väittää näin, kun ihminen on elinympäristönsä jo pahasti tuhonnut.

Toimituksen poiminnat